fi se
not available 2 3
www.solunetti.fi
taso 3

Kantasolut

Lupaavana kantasolulähteenä aikuisessa yksilössä ovat luuytimen kantasolut. Ne tuottavat veri- ja luuydinsoluja, mutta niiden mahdollista kykyä erilaistua muiksi kudostyypeiksi tutkitaan. Luuytimen kantasolujen siirtoa käytetään nykyisin  jo yleisesti lääketieteessä tiettyjen sairauksien hoidossa. Myös syntyvän lapsen napaveri sisältää kantasoluja, joita voitaisiin ehkä tulevaisuudessa käyttää kantasolujen lähteenä. Säilyttääkseen erilaistumattomuutensa sekä kykynsä erilaistua kantasolut vaativat tietynlaisen kasvuympäristön, jossa mm. kasvutekijöiden ja soluväliaineen koostumus on oikeanlainen. On myös ehdotettu, että kantasolut tarvitsevat suoraa kontaktia erityisiin hoivasoluihin.

Kantasolut ovat vilkkaan tutkimuksen kohteena, koska niiden avulla uskotaan saavutettavan lupaavia hoitomuotoja vaikeisiin sairauksiin, kuten mm. Parkinsonin ja Alzheimerin tautiin, erilaisiin hermo- ja lihasvaurioihin sekä diabetekseen. Lisääntyvä tieto solujen erilaistumiseen liittyvistä tekijöistä on mahdollistanut solukkojen ja kudosten kasvattamisen laboratorioissa, ja tulevaisuudessa kenties jopa kokonaisten elinten tuottaminen voi olla mahdollista.

Vaikka kantasolujen käyttö sisältää suuria lääketieteellisiä mahdollisuuksia, kantasolututkimusta vaikeuttavat siihen liittyvät monet eettiset kysymykset sekä lainsäädännölliset ongelmat useissa maissa. Varsinkin ihmisalkioiden käyttö lääketieteellisessä tutkimuksessa on kiistanalaista, ja herättää keskustelua mm. siitä, onko blastokystivaiheen alkio jo ihmisyksilö.

 
 
Saavutettavuusseloste