fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
Vyöliitos
   
sivusto123
Desmosomi
   

Kadheriinit

Kadheriinit ovat glykoproteiineja, jotka välittävät kalsiumista riippuvaista solujen välistä sitoutumista ja osallistuvat signaalien välittämiseen soluväliaineesta sytoplasmaan. Kadheriinit välittävät tyypillisesti kahden samaa tyyppiä olevan solun sitoutumista toisiinsa kahden samaa tyyppiä olevan kadheriinin välityksellä (homofiilisesti). Lisäksi kadheriinit ovat osana vyöliitosten ja desmosomien rakennetta.

 

Selektiinien ja immunoglobuliinien tapaan kadheeriinit ovat useista eri domeeneista muodostuvia molekyylejä, jotka muodostavat paralleeleja dimeerejä solun pinnalla. Kalsium sitoo molekyylin solun ulkoisen osan domeeneja toisiinsa antaen kiinnittymisessä tarvittavaa tukea molekyylin rakenteelle. Molekyylin sytoplasminen osa on vuorovaikutuksessa sytosolisten proteiinien, kateniinien kanssa, jotka liittävät kadheriinit solutukirankaan ja toisaalta välittävät solun ulkopuolelta tulevia signaaleja sytoplasmaan.

 

Kadheriineilla uskotaan olevan vahva rooli solujen välisessä sitoutumisessa. Niiden on osoitettu vastaavan suurelta osin eri alkiokerrosten solujen erottumisessa kehittyvässä alkiossa. Kadheriinien toimintahäiriöillä uskotaan olevan myös suuri merkitys pahanlaatuisten kasvainten metastoinnissa, koska monien epiteelikudoksen metastoivien syöpäsolujen (rinta-, eturauhas- ja paksusuolensyövissä) on osoitettu ilmentävän huomattavasti normaalia alhaisempia E-kadheriinipitoisuuksia.

 
 
Saavutettavuusseloste