fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Hybridiorganellit

Myöhäiset endosomit ovat monikalvoisia rakenteita ja lysosomit pyöreitä, elektronitiheitä organelleja. Nämä kaksi endolysosomaalisen järjestelmän jäsentä ovat yhteydessä toisiinsa nopean kiss-and-run-tapahtuman ja varsinaisen yhdistymisen välityksellä. Hybridiorganellin muodostumista voidaan myös pitää pidentyneenä kiss-and-run-tapahtumana.

Nykytietämyksen mukaan hybridiorganellit ovat lysosomien sijaan happamien hydrolaasien pääasiallinen toimintapaikka. Lysosomit toimivat ikään kuin entsyymivarastoina, jotka kuljettavat entsyymit myöhäiselle endosomille.

Hybridiorganellien muodostuminen alkaa lysosomien ja myöhäisten endosomien kiinnittymisellä toisiinsa. Kalvojen yhdistymisprosessiin osallistuu SNARE-proteiineja, jotka toimivat myös mm. varhaisten endosomien muodostumisessa. Eri kalvoilla sijaitsevien SNARE-proteiinien pariutumisen jälkeen vapautuu kalvon ontelosta kalsiumia (Ca2+), jota seuraa kalvojen fuusio.

Lysosomit muodostuvat uudelleen hybridiorganellista prosessissa, jossa lysosomin sisältö tiivistyy uudelleen. Tämän jälkeen lysosomi on vapaa yhdistymään seuraavaan myöhäiseen endosomiin.

Lysosomit voivat ilmeisesti yhdistyä paitsi myöhäisiin endosomeihin, myös toisiinsa.

                   

 
 
Saavutettavuusseloste