fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Soluväliaine polku Fibronektiini
taso 2

Fibronektiini

Fibronektiini on glykoproteiini, jolla on spesifisiä vuorovaikutuksia solujen, kollageenien, bakteerien, fibriinin ja glykosaminoglykaanien kanssa. Fibronektiini esiintyy disulfidisidosten yhteenliittäminä dimeereinä.

Sen rakenne on modulaarinen, l. siinä on useita eri alueita, joilla on jokin tietty ominaisuus kuten kyky sitoa kollageenia, hepariinia tai soluja. Tripeptidin Arg-Gly-Asp (RGD) on havaittu olevan keskeisessä osassa solujen kiinnittymisessä sidekudokseen fibronektiinin välityksellä.

Fibronektiinillä on tärkeä merkitys solujen kiinnittymisessä, liikkeiden ohjailussa ja bakteerien fagosytoinnissa

Fibronektiinillä on lukuisia eri muotoja solutyypistä ja kehitysvaiheesta riippuen (ihmisellä n. 20), jotka muodostuvat yhdestä ainoasta RNA-molekyylistä ns. vaihtoehtoisen silmukoitumisen kautta.

Vaihtoehtoisen silmukoitumisen avulla solut voivat tuottaa fibronektiinejä, jotka ovat sopivimpia kyseisen kudoksen tarpeisiin. Fibronektiinin muoto esim. muuttuu varhaiskehitysvaiheen mukaiseksi, kun aikuisen ihoon tulee haava.

Solun muuttuessa syöpäsoluksi se menettää kykynsä valmistaa fibronektiinistä ja kollageenista muodostunutta soluväliainetta.

Soluviljelmissä fibronektiini ja aktiini näyttävät esiintyvän samoissa kohdissa, joten fibronektiini pystyy todennäköisesti vaikuttamaan aktiiniverkoston ja siihen liittyvien viestinvälitysmekanismien kautta solun toimintaan.

 
 
Saavutettavuusseloste