fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Soluväliaine polku Hyaluronaani polku Muut glykosaminoglykaanit
taso 2

Muut glykosaminoglykaanit

Proteoglykaaniksi luokitellaan proteiini, johon on sitoutuneena yksi tai useampi glykosaminoglykaaniketju. Glykosaminoglykaanit (7 erilaista) ovat pitkiä sokeriketjuja, joille on tyypillistä määrätty liitosalue ja sen perään toistuvista disakkaridiyksiköistä koostuva osa.

Disakkaridit sisältävät yleensä karboksyyliryhmän sisältävän uronihapposokerin, sekä N-asetyloidun heksosamiinin, johon voi liittyä 0, 1 tai 2 sulfaattiryhmää.

Kondroitiinisulfaatin (CS) toistuva osa koostuu glukuronihaposta ja galaktosamiinista. Sitä esiintyy monissa eri proteoglykaaneissa, useasti samassa proteoglykaanissa esiintyy myös joko kerataanisulfaattia tai heparaanisulfaattia.

Kerataanisulfaatti (KS) taas muodostuu glukuronihapon ja galaktoosin muodostamista ketjuista. Kerataanisulfaattia esiintyy mm. nivelruston aggrekaanissa, mutta myös pienemmissä proteoglykaanimolekyyleissä esim. silmän sarveiskalvossa.

Heparaanisulfaatti (HS) taas esiintyy tyypillisimmin solukalvon proteoglykaaneissa. Heparaanisulfaatti voi sitoa mm. kasvutekijöitä ja siten sillä on osuutensa solujen toiminnan säätelyssä.

Hyaluronaani on ainoa glykosaminoglykaani, joka ei ole kovalenttisesti liittyneenä proteiiniin.

 
 
Saavutettavuusseloste