fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
Parakriininen
   

Eikosanoidit

Eikosanoidit ovat solujen välisessä parakriinisessa signaloinnissa käytettäviä molekyylejä. Solut vapauttavat eikosanoideja, jotka välittävät signaalin lähellä oleviin soluihin.

Arakidonaatti on yhdiste, jota muokkaamalla muut eikosanoidit valmistetaan. Arakidonaatti on monityydyttymätön rasvahappo, jota nisäkkäät valmistavat kasviravinnosta saatavasta linolaatista. Esimerkiksi hormoniärsykkeen seurauksena solun fosfolipaasi alkaa hajottaa fosfolipidejä ja vapauttaa samalla arakidonaattia. sER:n entsyymit muuttavat arakidonaatin tämän jälkeen prostaglandiinien ja tromboksaanien yhteiseksi esiasteeksi ja edelleen prostaglandiineiksi. Prostaglandiinit ovat tulehdusreaktioissa toimivia signalointimolekyylejä ja lääkkeiden kuten aspiriinin ja ibuprofeenin toiminta perustuukin nimen omaan näiden sER:llä tapahtuvien reaktioiden estämiseen.

Verihiutaleissa prostaglandiinien ja tromboksaanien esiasteesta muodostetaan tromboksaaneja, jotka toimivat haavan paranemisessa indusoiden verisuonten supistumista ja verihiutaleiden takertumista toisiinsa.

 
 
Saavutettavuusseloste