fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
taso 1

Anaerobinen energiantuotto

Anaerobisessa energiantuotossa glukoosista glykolyysissä syntynyt pyruvaatti joko pelkistetään laktaatiksi maitohappofermentaatiossa tai muutetaan alkoholiksi (etanoliksi) alkoholifermentaatiossa.

Maitohappofermentaatiota tapahtuu, kun eläinkudos ei saa tarpeeksi happea, jotta glykolyysissä syntyneet pyruvaatti ja NADH voisivat hapettua aerobisesti. Tällöin pyruvaatti pelkistyy laktaatiksi ja ottaa vastaan elektroneja NADH:lta. NADH muuttuu reaktiossa NAD+:ksi, jota tarvitaan glykolyysin jatkumiseen kudoksessa tai solussa.

Tietyt kudokset ja solutyypit (aivot, verkkokalvo, punasolut) tuottavat laktaattia glukoosista myös aerobisissa olosuhteissa. Anaerobisissa olosuhteissa myös monet mikrobit fermentoivat glukoosia laktaatiksi.

Alkoholifermentaatiota tapahtuu puolestaan joissakin kasveissa, selkärangattomissa, protisteissa ja mikrobeissa, kuten hiivassa. Alkoholifermentaatiossa pyruvaatti muutetaan hapettomissa olosuhteissa etanoliksi ja hiilidioksidiksi. Kuten maitohappofermentaatiossa myös tässä reaktiossa syntyy solun ja kudoksen energiantuotolle tärkeää NAD+:aa.

 

 

 
 
Saavutettavuusseloste