fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Alkusolu

Yli 3 miljardia vuotta vanhojen fossiililöydösten perusteella on arveltu, että ensimmäiset solut mitä todennäköisimmin muistuttivat rakenteeltaan bakteereja. Vanhimmat tuman sisältävät eli aitotumalliset solufossiilit ajoittuvat noin 1 miljardin vuoden taakse.

Evoluutioajatuksen pohjalta nousi ajatus, että kaikki elämä olisi saanut alkunsa yhdestä solusta, ns. alkusolusta. Tämänhetkinen tietomme kuitenkin luokittelee kaikki eliöt kolmeen luokkaan, jotka ovat bakteerit, arkit ja aitotumalliset. Arkit pystyvät tyypillisesti elämään äärimmäisen ankarissa oloissa, kuten korkeassa lämpötilassa tai suolapitoisuudessa.

Hiljattain tehty geenivertailu hiivan, bakteerien (9 lajia) ja arkkien (6 lajia) kesken osoitti, että hiivan tumaan liittyvät geenit olivat samankaltaisia arkkien kanssa, kun taas hiivan soluliman geenit muistuttivat paremmin bakteerien geenejä. Tämä näyttäisi viittaavan siihen, että arkki on päässyt jossain vaiheessa tunkeutumaan bakteerin sisään jatkaen elämäänsä siellä aluksi loisena. Aikaa myöten arkin omat aineenvaihduntaan liittyvät geenit olisivat rapisseet pois, samoin kuin monet bakteerin geeninsäätelyyn liittyvät geenit. Näin lopputuotteena olisi ollut solu, jota nykyään kutsumme aitotumalliseksi.

 
 
Saavutettavuusseloste