not available fi se
1 2 3
www.solunetti.fi
Etusivu / Ihmisyksilön kehitysbiologia
taso 3

Ihmisyksilön kehitysbiologia

Varhaiskehityksen aikana alkion solut ovat kaikkikykyisiä eli totipotentteja soluja, jotka voivat yksin muodostaa koko alkion. Yksilönkehityksen edetessä elimistön solujen kyky määräytyä uudelleen kuitenkin heikkenee monikykyisten (pluripotenttien) solujen kautta täysin määräytyneiksi soluiksi, jotka eivät enää voi muuttaa erilaistumistaan. Silti aikuisellakin yksilöllä esiintyy elimistössään kantasoluja, jotka ovat säilyttäneet kyvyn jakautua ja erilaistua useiksi solutyypeiksi. Näitä kantasoluja on erityisesti luuytimessä, mutta sen lisäksi niitä löytyy ihosta, suolistosta ja esimerkiksi rasvakudoksesta ja keskushermostosta.

Erilaistumiskyvyn säätelyn häiriö voi johtaa ongelmiin elimistössä. Erityisen hyvin tämä paljastuu syöpäsolujen toiminnassa. Niiden erilaistumisaste on usein vähentynyt, minkä seurauksena solu irtaantuu solun jakautumiskierron säätelystä ja alkaa jakaantua nopeasti muodostaen kasvaimia.

Väärään paikkaan ohjautuneet alkuitusolut taas yleensä kuolevat, mutta toisinaan ne voivat säilyä hengissä aiheuttaen teratoomia. Teratooma on kasvain, joka sisältää sekalaisen joukon pitkälle erilaistuneita kudoksia. Niitä esiintyy erityisesti välikarsinan, häntä- ja ristiluun sekä suun alueella.