fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Solujen välisiä liitoksia
   

Tiivisliitos

Tiivisliitos on epiteelisoluissa lähimpänä epiteelin pintaa (apikaalinen). Tiiviissä liitoksessa vierekkäiset solut ovat yhteydessä toisiinsa juostemaisilla rakenteilla, jotka immunovärjäysten perusteella sisältävät tiettyjä valkuaisaineita, joita ovat okludiini ja klaudiinit, ZO-1, ZO-2, ZO-3, 7H6 ja symplekiini.

Tiivisliitos on epiteeleissä esiintyvä solujen välinen saumarakenne, joka rajoittaa veden, ionien ja muiden suurempien liuenneiden aineiden diffuusiota solujen välistä, samoin kuin solujen migraatiota sieltä. Edes vesi ei pysty läpäisemään tiiviin liitoksen kohtaa. Eri epiteelien läpäisevyys (ja niiden tiiviiden liitosten määrä) vaihtelee kuitenkin huomattavasti.

Erityisen tiiviitä epiteelit ovat siellä, missä epiteelin täytyy ylläpitää korkeita ionigradientteja, kuten munuaisten putkirakenteissa, joissa virtsan väkevöinti tapahtuu. Löyhemmät liitokset ovat tyypillisiä muun muassa verisuonille, joissa ionigradientit ovat pienempiä, mutta läpäiseste tarvitaan esimerkiksi valkuaisaineita ja leukosyyttejä varten.

Tiiviiden liitosten avulla elimistö pystyy pitämään esimerkiksi suurimman osan ruuansulatuselimistön sisällöstä suolessa siirtäen samalla vain ravintoaineet valikoivan aineiden kuljetuksen avulla solukalvon läpi ja epiteelisolukon kautta verenkiertoon.

Solunsisäisellä kalsiumilla ja tiiviin liitoksen valkuaisaineiden fosforylaatiolla näyttäisi olevan tärkeä rooli tiiviiden liitosten ylläpidossa.


 


 
 
Saavutettavuusseloste