fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Sidekudos
taso 2

Sidekudos

Sidekudosta esiintyy elimistössä monissa eri muodoissa, ja niillä on moninaisia fysikaalisia ominaisuuksia. Useimmissa elimissä löyhä sidekudos toimii biologisena sidonta-aineena soluille ja kudoksilla, joilla on erikoistuneempia tehtäviä elimistössä. Tiivis sidekudos antaa tukea mm. ihon verinahkalle, muodostaa vahvoja koteloita elimille kuten maksa ja perna, ja on vastuussa ligamenttien ja jänteiden suuresta vetolujuudesta. Tuki- ja liikuntaelimistön keskeiset rakenteet, luut ja rustot, ovat sidekudoksen erittäin erikoistuneita muotoja.

Sidekudoksilla on tärkeä tehtävä rasvan varastoijana ja kehon lämmönsäätelyssä vastasyntyneillä (ruskea rasva). Elimistön immuunipuolustusjärjestelmän solut vaeltavat sidekudoksissa auttaen tuhoamaan elimistöön tunkeutuneita taudinaiheuttajia.

Kaikki sidekudokset koostuvat selkeästi kahdesta pääkomponentista, soluista ja soluväliaineesta. Soluväliaine on yleensä näissä kudoksissa hallitsevampi määräten hyvin pitkälle kunkin tyyppisen sidekudoksen fysikaaliset ominaisuudet. Soluväliaine koostuu ns. perusaineesta (ground substance) sekä sen joukossa sijaitsevista säierakenteista. Säikeet ovat pääasiallisesti kollageenia, joka onkin elimistömme yleisin valkuaisaine määränsä perusteella. Elastiset säikeet koostuvat elastiinista sekä ns. mikrofibrilleissä esiintyvästä fibrilliinistä. Proteoglykaanit ovat myös tyypillisiä soluväliaineen molekyylejä, aggrekaani niistä mallimolekyylinä

Sidekudoksen solut voidaan jakaa useisiin tyyppeihin niiden perustoiminnan mukaisesti. Fibroblasti on tyypillisin sidekudoksen soluista, mutta muita sidekudosten solutyyppejä ovat mm. rustosolut, osteosyytit, osteoblastit ja rasvasolut.

 
 
Saavutettavuusseloste