fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Orvaskesi (epidermis)

Tyvikerros (Stratum basale)
Tyvikerros on orvaskeden alin kerros. Se koostuu yhdestä kerroksesta kuutiomaisia tai lieriömäisä soluja heti tyvikalvon päällä. Tyvikerroksessa on kantasoluja, jotka jakaantuvat. Solut ovat basofiilisia. Niillä on vain vähän sytoplasmaa, minkä takia tumat pistävät silmään.

Okasolukerros (Stratum Spinosum)
Okasolukerroksessa on useita soluja päällekkäin. Erityisesti kämmenissä ja jalkapohjissa tämä kerros on paksu. Solut ovat isompia kuin tyvikerroksessa ja kuutiomaisia. Soluilla on myös useita sytoplasmisia ulkokkeita, jotka ovat usein helposti havaittavissa preparoinnissa levenneiden soluvälien ansiosta. Ulokkeet kiinnittyvät desmosomeilla toisten solujen ulokkeisiin, ja valomikroskoopilla katsottaessa desmosomit erottuvat pieninä tihentyminä.

Jyväiskerros (Stratum granulosum)
Jyväiskerros koostuu 1-5 kerroksesta litteitä soluja. Solut sisältävät keratohyaliinijyväsiä, jotka ovat basofiilisia ja jotka erottuvat valomikroskoopillakin.

Kirkassolukerros (Stratum lucidum)
Kirkassolukerros löytyy ainoastaan paksusta ihosta. Solut ovat eosinofiilisiä ja saattavat värjäytyä huonosti. Solut ovat jo osaksi keratinisoituneita, ja tuma ja soluorganellit alkaneet hävitä.

Marraskesi (Stratum corneum)
Marraskeden solut ovat keratinisoituneita ja litteitä, ja niiden tuma ja soluorganellit ovat hävinneet. Marraskeden paksuus vaihtelee suuresti, ja sen paksuus onkin suurin ohuen ja paksun ihotyypin ero.

 
 
Saavutettavuusseloste