fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Kissan munarakkulat
   
sivusto123
Rotan munarauhanen
   
sivusto123
Rotan munarakkulat
   
sivusto123
Kanin munarakkulat
   

MUNARAKKULAT (ovarian follicles)

Munasarjojen valkokalvon alla kuorikerroksessa sijaitsee kehityksen eri vaiheissa olevia munarakkuloita, joissa on yksi kehittyvä munasolu (oosyytti) sekä granuloosa- ja teekasoluja.

Munarakkulan alkuvaiheet eli primordiaalifollikkelit sijaitsevat uloinna kuorikerroksessa. Kasvavan munarakkulan alkuastetta kutsutaan primaarifollikkeliksi, joka kasvun myötä kulkeutuu syvemmälle kuorikerrokseen lähemmäs ydinkerrosta. Primaarifollikkeliaikana oosyytti kasvaa kokoa ja munarakkulaan kehittyy granuloosasolujen ympäröimä ontelo (antrum). Ontelon muodostuttua kasvavaa munarakkulaa kutsutaan sekundaarifollikkeliksi.

Munarakkulan kypsyttyä valmiiksi, kypsäksi munarakkulaksi, sitä kutsutaan Graafin follikkeliksi ja silloin oosyytti on valmis ovulaatioon. Kypsä munarakkula on koko munasarjan kuorikerroksen levyinen ja se näkyy pullistumana munasarjan pinnassa. Juuri ennen ovulaatiota eli oosytin vapautimista munarakkulasta verenkierto heikkenee pullistumakohdasta ja kohta repeää, jolloin oosyytti vapautuu munanjohtimeen. Munasarjassa kehittyy useampi munarakkula samaan aikaan, mutta yleensä vain yksi kerrallaan kehittyy kypsäksi munarakkulaksi asti. Muut kehityksensä aloittaneet munarakkulat degeneroituvat (follicular atresia).

 
 
Saavutettavuusseloste