fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Cortin elin
   
sivusto123
Spiraaliganglio
   

Cortin elin, Cortis organ, organum Corti

Cortin elin on erikoistunutta epiteeliä, joka koostuu sensorisista hiussoluista ja monen tyyppisistä tukisoluista. Hiussolut muuttavat mekaanisen energian, joka on peräisin tärykalvon värähtelystä, elektrokemialliseksi energiaksi. Elektrokemiallinen energia saa aikaan sensoristen reseptorien eksitaation.

Cortin elin sijaitsee scala mediassa ohuesta sidekudoksesta muodostuvan tyvilevyn (lamina basilaris) päällä, joka on luisen kierteisenkanavan ja ligamentistä koostuvan kierteiskanavan välissä. Tyvilevy on soikean ikkunan lähellä ohut ja jäykkä. Helicotreemassa se on paksu ja löysä.

Hiussolut jaetaan sisempiin ja ulompiin soluihin, joita tukevat sisä- ja ulkofalangeaalisolut sekä sisätunnelin muodostavat sisä- ja ulkopilarisolut. Sisemmät hiussolut sijatseva yhdessä rivissä limbus laminae spiraliksen ja katekalvon muodostamassa tilassa aistien endolymfan liikettä. Uloimpien hiussolujen karvat ovat työntyneet katekalvon sisälle aistien katekalvon liikkeitä ja muodostavat kolmesta neljään riviä. Läppämäinen glykosaminoglykaaneista muodostunut katekalvo on kiinnittynyt limbus laminae spiralikseen


Sisäkorva, simpukka. H&E.

Sv = scala vestibuli (eteiskäytävä)
St = scala tympani (kuulokäytävä)
Cd = cochlear duct (simpukkatiehyt = scala media)
Vm = eteiskalvo (Reissner's membrane, membrana vestibularis)
Bm = simpukkatiehyeen tyvilevy, membrana basilaris
Sl = kierteisligamentti
Ls = limbus spiralis
T = katekalvo
Sg = spiraaliganglio, jossa suuria kuulohermosoluja
B = ohimoluu 
 
Saavutettavuusseloste