fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Koostumus polku Proteiinit polku Fysiologiset peptidit polku Verenpainetta säätelevät peptidit
taso 2

Verenpainetta säätelevät peptidit

Verenpaineen säätelyyn osallistuu joukko peptidejä, kuten angiotensiini (10 aminohappoa), vasopressiini (9 aminohappoa, rengasrakenne kysteiinien välityksellä), endoteliini (21 aminohappoa) ja bradykiniini (9 aminohappoa).

Munuaisten ns. jukstaglomerulaariset solut tuottavat ja varastoivat valkuaisainetta nimeltään proreniini. Verenpaineen laskiessa munuaisesta vapautuu verenkiertoon proreniinin aktiivista muotoa, reniiniä, joka irrottaa substraatistaan angiotensinogeenistä angiotensiiniä. Angiotensiini puolestaan on eräs tehokkaimmista verisuonten supistumista aiheuttava aine.

Vasopressiini on vielä angiotensiiniäkin tehokkaampi verisuonten supistaja, mutta sen määrä verenkierrossa on niin pieni, että sen merkitys verisuonten säätelijänä saattaa olla melko vähäinen. Tärkeämpi ominaisuus on todennäköisesti sen kyky lisätä veden takaisinimeytymistä munuaisputkissa. Tämän ominaisuuden vuoksi siitä käytetään myös nimitystä antidiureettinen hormoni. Alkoholi estää vasopressiinin vapautumista, johtaen näin tunnetusti lisääntyneeseen virtsaneritykseen.

Verisuonten pinnan endoteelisolut erittävät endoteliinejä, joita tunnetaan kolme erilaista. Endoteliini on edellä mainittujen peptidien tapaan tehokas verisuonten supistaja. Verihiutaleista peräisin olevat tekijät, veren hyytymistekijät ja sytokiinit lisäävät sen erittymistä, kun taas typpioksidi ja useimmat prostaglandiinit estävät sitä.

Kiniinit ovat veressä ja tietyissä kudosnesteissä muodostuvia aineita, joilla on verisuonten laajentumista aiheuttava ominaisuus. Bradykiniini (9 aminohapon mittainen peptidi) on eräs niistä.

 
 
Saavutettavuusseloste