not available fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Diffuusio

Diffuusiossa aineet (molekyylit) pyrkivät siirtymään väkevämmästä pitoisuudesta laimeampaan tasoittaen mahdollisesti esiintyneet pitoisuuserot. Energiansa diffuusio saa molekyylien lämpöliikkeestä, ulkopuolista energiaa ei tarvita. Kerman sekoittuminen kahviin on eräs käytännönläheinen esimerkki diffuusiosta.

Solukalvolla diffuusio voi tapahtua lipidikerroksen läpi (steroidit, happi, hiilidioksidi ja rasvahapot) tai veden täyttämien proteiinikanavien kautta. Mitään erityisiä kalvoproteiineja ei tarvita.

Solukalvo toimii siivilän tavoin: pääsääntöisesti se sallii vain rasvaliukoisten aineiden läpäisyn. Atomit voivat läpäistä solukalvon diffuusiolla, samoin pienet varauksettomat molekyylit.