not available fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu / Solukalvo / Solukalvoteoriat / Danielli-Dawson-Robertson
taso 2

Danielli-Dawson-Robertson (1935)

Daniellin, Dawsonin ja Robertsonin hahmottelema"voileipämalli" vastaa elektronimikroskooppikuvissa nähtävää kahta elektronitiheää, kontrastia antavaa kerrosta (punaiset nuolet), joiden välissä on harvempi kerros.

Ajatuksena oli, että lipidikelmun päälle asettuu vähintään yhden molekyylin paksuinen valkuaisainekerros. Alkuperäistä mallia täytyi muuttaa uuteen uskoon, kun tuli selväksi, että solukalvon läpi tapahtuu aineiden kulkua muillakin tavoilla kuin diffuusiolla ja osmoosilla. Vasemmalla oleva kuva osoittaa tarkennuksen, joka tehtiin voileipämalliin. Siinä valkuaisaineiden (kuvassa keltaiset pallorakenteet) ajateltiin muodostavan kaksoiskalvon läpi ulottuvia huokosia, mutta muuten perusajatuksena säilyi, että lipidit olisivat valkuaisaineiden peittämiä molemmilla puolilla solukalvoa.