fi not available
not available 2 3
www.solunetti.fi
taso 3

RNAi

RNAi on nopeasti kasvattanut suosiotaan genetiikan tutkimuksessa, jossa halutaan seurata genotyypissä tapahtuvien muutosten vaikutuksia fenotyyppiin. RNAi:n avulla pystytään suhteellisen lyhyessä ajassa saamaan tietoa useiden geenien toiminnasta verrattuna työlääseen ja hitaampaan poistogeenisten hiirien käyttöön.

 

Menetelmällä voidaan nopeasti tutkia mm. kasvien, sukkulamatojen tai banaanikärpästen geenifunktioita yksinkertaisesti siirtämällä haluttuun mRNA:han kohdentuvaa dsRNA:ta organismeihin eri menetelmin. RNAi soveltuu myös nisäkässolujen geenien hiljentämiseen. Tällöin pienet dsRNA:t voidaan syöttää soluihin lipidirakkkuloiden sisällä tai solut voidaan geneettisesti muokata itse tuottamaan haluttua dsRNA:ta, joka johtaa kohde-mRNA:n hajoamiseen, ja sitä kautta geenin koodaaman proteiinin tuotannon pysähtymiseen. 

 

Tutkijoiden saatavilla on myös useiden tuhansien dsRNA-fragmenttien kirjastoja tai dsRNA-fragmentteja koodaavia DNA-vektoreita, joita voidaan käyttää ihmisen geenitoiminnan tutkimuksessa. Nämä ovat nopeasti vauhdittaneet aikaisemmin toiminnaltaan tuntemattomien geenien funktioiden selvittämistä.

 
 
Saavutettavuusseloste