fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Rasvahapot

Rasvahapot ovat neutraaleja hiilivetyjä, joihin nimen happo-osa johtuu niiden karboksyylihappo-ryhmästä. Vaikka rasvahapot ovat yksi pääkomponentti solujen lipidirakenteissa, vain pieni osa niistä esiintyy vapaina soluissa ja kudoksissa. Eläimistä, kasveista ja mikrobeista on eristetty yli 100 erilaista rasvahappoa.

Yleistyksenä voidaan todeta, että rasvahappojen häntäosan hiiliatomien määrä on tavallisimmin parillinen luku 14:n ja 22:n välillä. Kuvassa on esimerkkejä muutamista yleisimmistä rasvahapoista, joista oleiinihappo on kaksoissidoksensa johdosta tyydyttymätön.

Linoleiinihappo muodostaa nisäkkäillä 10-20% triasyyliglyseroleihin liittyneistä rasvahapoista. Linoleeni- ja linoleiinihappojen on havaittu olevan nisäkkäillä kasvisravinnosta tarvittavia välttämättömiä rasvahappoja, sillä nisäkkäät eivät pysty tuottamaan niitä soluissaan. Nisäkkäillä linoleiinihappo on välttämätön esiaste arakidonihapon ja prostaglandiinien valmistamiseksi. Prostaglandiineilla on hormonien kaltaisia vaikutuksia elimistössä, ja ne osallistuvat moniin tärkeisiin fysiologisiin toimintoihin.

 
 
Saavutettavuusseloste