Prosenttiosuudet
Joidenkin liuosten tekemisessä käytetään prosenttiosuuksia. Liuosta valmistettaessa on tärkeää tietää millaisesta prosenttiosuudesta on kyse: tilavuusprosenteista, massaprosenteista vai massatilavuusprosenteista.
Yleensä prosenttiosuuksin esitetyt liuokset eivät ole tarkkoja vaan ovat eräänlaista ”keittiökemiaa”. Liuoksen valmistustapa on usein alakohtaista ”perimätietoa”, koska prosenttiosuuden luonteesta ei ole tietoa merkitty.
Esimerkiksi 1 % NaClluoksen voi tehdä joko punnitsemalla 1 g natriumkloridia ja 99 g vettä tai liuottamalla 1 g natriumkloridia 100 ml:aan vettä. Nämä liuokset ovat molemmat 1 %, mutta NaClpitoisuus ei ole molemmissa aivan sama. Yleensä biologiassa ko. luos tehdään jälkimmäisellä tavalla.
Prosenttiosuudet
Tilavuusprosentti
V/V
1 ml/ 100 ml
1%
Massaprosentti
w/w
1g / 100g
1%
Massaprosentti tilavuutta kohden
w/V
1g / 100ml
1%