not available not available
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

Prosenttiosuudet

Joidenkin liuosten tekemisessä käytetään prosenttiosuuksia. Liuosta valmistettaessa on tärkeää tietää millaisesta prosenttiosuudesta on kyse: tilavuusprosenteista, massaprosenteista vai massatilavuusprosenteista.

 

Yleensä prosenttiosuuksin esitetyt liuokset eivät ole tarkkoja vaan ovat eräänlaista ”keittiökemiaa”. Liuoksen valmistustapa on usein alakohtaista ”perimätietoa”, koska prosenttiosuuden luonteesta ei ole tietoa merkitty.

 

 Esimerkiksi 1 % NaClluoksen voi tehdä joko punnitsemalla 1 g natriumkloridia ja 99 g vettä tai liuottamalla 1 g natriumkloridia 100 ml:aan vettä. Nämä liuokset ovat molemmat 1 %, mutta NaClpitoisuus ei ole molemmissa aivan sama. Yleensä biologiassa ko. luos tehdään jälkimmäisellä tavalla.

 

Prosenttiosuudet
Tilavuusprosentti  V/V       1 ml/ 100 ml  1%
Massaprosentti  w/w  1g / 100g  1%
Massaprosentti tilavuutta kohden  w/V  1g / 100ml  1%

 
 
Saavutettavuusseloste