fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Osmoosi

Osmoosilla tarkoitetaan veden kulkemista diffuusiolla ns. puoliläpäisevän kalvon läpi. Puoliläpäisevä kalvo päästää vain riittävän pieniä molekyylejä, kuten vettä lävitseen.

Vesi pyrkii tasoittamaan puoliläpäisevän kalvon eri puolilla olevia pitoisuuseroja siirtyen sille puolelle kalvoa, jossa vesipitoisuus on pienempi eli veteen liuenneiden aineiden pitoisuus (konsentraatio) on suurempi.

Kuvan esimerkissä on tilanne, jossa kahdessa astiassa on eri vahvuinen glukoosiliuos. Vain vesi (siniset kappaleet) voi kulkea astioiden välissä sijaitsevän puoliläpäisevän kalvon läpi. Osmoosi jatkuu, kunnes glukoosipitoisuus molemmissa astioissa on sama. Väkevämmän puolen nestetilavuus kasvaa kalvon läpi siirtyneen veden vaikutuksesta.

Käytännön esimerkki osmoosista on esimerkiksi veritilavuuden laajentajien, eli plasmaekspanderien, käyttö. Kun verenkiertoon lisätään polymeerisiä aineita, kuten seerumin albumiini-nimistä valkuaisainetta, tai polysakkaridia (esimerkiksi dekstraania), vereen alkaa kertyä nestettä ympäröivistä kudoksista kyseisten aineiden sitoessa vettä, mikä lisää veren kokonaistilavuutta.

 
 
Saavutettavuusseloste