fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Soluväliaine polku Hyaluronaani polku Hyaluronaanin tehtävät
taso 2

Hyaluronaanin tehtävät

Hyaluronaani näyttää liittyyvän useisiin tehtäviin elimistössä. Tänään tunnetaan useita proteoglykaaneja, jotka sitoutuvat hyaluronaanin kanssa, näistä ehkä tärkeimpänä rustossa esiintyvä aggrekaani. Hyaluronaanille on löydetty ainakin kaksi solupinnan reseptoria, CD44 ja RHAMM, jotka näyttäisivät liittyvän muun muassa solujen migraatioon ja valkosolujen hakeutumiseen verisuonista kudoksiin. Useissa syövissä hyaluronaanin tuotanto on myös kiihtynyt.

Runsas hyaluronaani solujen välissä lisää tilaa, jolloin solujen liikkuminen ja jakautuminen helpottuu. Alun perin hyaluronaanin ainoana tehtäväna pidettiin tilan täyttämistä, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että sillä on paljon erityisempiä tehtäviä, mm. solun viestinvälittäjänä toimiminen. Hyaluronaani on välttämätön myös sikiönkehityksessä ja haavojen paranemiselle hyaluronaanin on todettu olevan edistävä tekijä. Hyaluronaania tarvitaan siis erityisesti nopeasti kasvavissa, uusiutuvissa ja paranevissa kudoksissa.

Viereisessä kuvassa hyaluronaani näkyy ruskeaksi värjäytyneenä luiden kasvulevyn ns. hypertrofisissa soluissa.

Kasvulevyn rustosolut ovat muuttuneet erilaistumisen aikana jakautuvista soluista hypertrofisiksi soluiksi, jotka ovat turvonneita suuria soluja, ja todennäköisesti kasvulevyn erilaistuvien rustosolujen koon kasvu vastaa mm. pitkien luiden pituuskasvusta hyaluronaanin välityksellä.

 
 
Saavutettavuusseloste