fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Koostumus polku Lipidit polku Asyyliglyserolit
taso 2

Asyyliglyserolit

Asyyliglyserolit, joista on aiemmin käytetty laajalti nimitystä glyseridi, ovat kemialliselta luonteeltaan neutraaleja rasva-aineita. Monoasyyliglyserolissa yhteen glyserolin hydroksyyliryhmään on sitoutunut rasvahappoketju, diasyyliglyserolissa kahteen ja triasyyliglyserolissa kaikkiin kolmeen.

Triasyyliglyserolit (kuva vieressä) ovat yleisin muoto asyyliglyseroleista, mutta mono- ja diasyyliglyseroleja esiintyy myös. Triasyyliglyserolit ovat yleisin lipidiryhmä, ja ne toimivat lähinnä rasvojen varastomuotona. Tarvittaessa solut voivat vapauttaa niitä nopeasti.

Triasyyliglyserolit, jotka ovat huoneenlämmössä kiinteitä, ovat rasvoja, kun taas nestemäiset ovat öljyjä. Triasyyliglyserolit hydrolysoituvat keitettäessä happojen tai emästen kanssa. Keitettäessä rasvoja lipeäkiven kanssa muodostuu saippuaa ja glyserolia.

Asyyliglyserolien rasvahappoketjut voivat olla kaikki samoja, jolloin niille on annettu triviaalinimiä kuten tripalmitiini tai trioleiini. Usein rasvahapot kuitenkin ovat eri molekyylejä Seuraaava taulukko osoittaa, miten tyydyttyneet (S) ja tyydyttymättömät (U) rasvahapot ovat edustettuna rotan rasvan triasyyliglyserolissa.

Tyyppi  Rasvahapon laatu  Prosenttiosuus
 Yksinkertainen

 SSS

 0.3 %
 

 UUU

 61.7 %
 Sekatyyppi

 SSU

 4.1 %
 

 SUS

1.6 %
 

 SUU

19.5 %
 

 USU

12.8 %

 
 
Saavutettavuusseloste