fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Kollageenien rakenne

Kollageenisäikeiden rakenteen tunteminen on tärkeää mm. sen vuoksi, että säikeiden rakenne ja kestävyys liittyvät kiinteästi yhteen. Tämän yhteyden ymmärtäminen on tärkeää esimerkiksi useiden sidekudossairauksien yhteydessä. Tyypin I kollageenisäikeillä on suuri vetolujuus, joka johtuu kolmoiskierteisestä kollageeniheliksistä. Kolmoiskierteisen rakenteen mahdollistaa kollageenin poikkeuksellinen aminohappokoostumus. Joka kolmannen aminohapon sivuketju jää kierteen keskelle, jonne ei mahtuisi mikään muu kuin pienimmän aminohapon, glysiinin, sivuketju eli pelkkä vetyatomi. Monet kollageenimutaatioiden aiheuttamat sairaudet johtuvatkin nimen omaan glysiinin vaihtumisesta joksikin isommaksi aminohapoksi. Glysiinin lisäksi kollageenin rakenteessa on poikkeuksellisen paljon iminohappoja (proliini ja hydroksiproliini), joiden rengasrakenne stabiloi kolmoiskierrettä. Koska joka kolmas aminohappo on glysiini, kollageenin ajatellaan koostuvan aminohappotripleteistä Gly - X - Y.

Säikeitä muodostavien kollageenien ryhmään kuuluvat kollageenimolekyylit muodostavat spontaanisti pitkiä säikeitä. Tämän vuoksi ne tuotetaan solussa esiasteina, jonka päissä on propeptidit, jotka estävät säikeistymisen solun sisällä. Solun ulkopuolella propeptidit katkaistaan entsymaattisesti, minkä jälkeen säikeistyminen voi alkaa. Säikeitä stabiloimaan syntyy kollageenimolekyylien päiden välisiä kovalenttisia sidoksia.

Oikealla olevassa EM-kuvassa on tyypin I kollageenisäikeitä. Alla oleva kaavio selvittää kollageenimolekyylien järjestäytymistä säikeessä, jossa vierekkäiset kollageenimolekyylit asettuvat 1/4 verran limittäin.

 
 
Saavutettavuusseloste