fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
taso 1

Maligni

Nimitystä maligni (pahanlaatuinen) neoplasia käytetään silloin, kun solukko kasvaa niin autonomisesti, että se pystyy kasvamaan oman kudosyksikkönsä ulkopuolelle, infiltroi ympäristöönsä, tai kulkeutuu muualle elimistöön (metastasoi). Usein malignikin neoplasia säilyttää lähtösolujen ominaisuudet niin, että muualle elimistöön levinneenä sen alkuperä yleensä pystytään tunnistamaan. Toisin sanoen mitä lähempänä kasvainsolun rakenne on normaalia solua, sitä parempi on erilaistumisaste (differentiaatio). Joskus maligni solukko muovaa ympäristöään, esim. synnyttämällä ympärilleen sidekudoksista stroomaa.

Kasvainten nimeämisessä on pyritty kudoslajien mukaiseen kahtiajakoon: epiteliaaliset ja mesenkymaaliset kasvaimet sekä näiden erilaiset yhdistelmät. Pahanlaatuisesta kasvaimesta käytetään nimitystä karsinooma, mikäli kasvain on lähtenyt epiteliaalisesta rakenteesta ja sarkooma, mikäli kasvain on saanut alkunsa mesenkymaalisesta kudoksesta. Imukudoksen pahanlaatuisesta kasvaimesta käytetään nimeä maligni lymfooma. Vertamuodostavan kudoksen kasvaimia puolestaan kutsutaan leukemioiksi.

Malignien kasvainten yhteydessä liite -blastooma viittaa aina embryonaalista alkuperää oleviin kasvaimiin. Poikkeuksia tästä säännöstä on esim. osteoblastooma, joka nimestään huolimatta on hyvänlaatuisesti käyttäytyvä luukasvain.

[Syöpien luokitus tasolla 2 (paina oik. ylh. +)]

 
 
Saavutettavuusseloste