fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Massiivinen keuhkoveritulppa Näyte
   
sivusto123
Massiivinen keuhkoveritulppa 40x
   
sivusto123
Massiivinen keuhkoveritulppa 200x
   
sivusto123
Keuhko
   

Massiivinen keuhkoveritulppa ja keuhkoinfarkti (EMBOLIA MASSIVA PULMONUM CUM INFARCTU PULMONIS)

Makroskooppisesti todetaan keuhkovaltimoissa tai päärungossa verihyytymä. Hyytymässä nähdään kerroksittain tumman ja vaalean massan vuorottelua, ns. lamellaarisuutta. Tämä on tärkeä makroskooppinen löydös, joka erottaa keuhkoembolian kuoleman jälkeen syntyneestä hyytymästä. Histologisesti todetaan fibriinin ja verisolujen kerroksellista vuorottelua. Massiivisessa emboliassa ei ehdi syntyä arpeuttavaa muutosta, joka puhuu vanhan prosessin puolesta. Riippuen embolian suuruu­desta ja keuhkokudoksen aiemmasta tilasta (terve keuhko/sairas keuhko) saattaa kehittyä äkkikuolema tai keuhkoinfarkti. Viimemainittu tilanne kehittyy, mikäli embolia on kyllin pieni ja kulkeutuu perifeerisiin keuhkovaltimon haaroihin. Tällöin bronkiaalinen veren­kierto ei riitä ylläpitämään keuhkokudoksen vitaliteettia.

Makroskooppisesti tuore infarkti on leikkauspinnaltaan kiinteä, tummanpunainen ja kolmiomainen siten, että kolmion kanta on pleuraan päin. Reunamilla nähdään korostunut verenpurkaumavalli. Vanha infarkti ilmenee paikallisena arpimuutoksena pleurassa ja siihen liittyvässä keuhkokudoksessa.

Välttämättä keuhkoembolia ei aina ole massiivinen vaan tavataan myöskin ns. mikroem­bolisaatiota. Tätä esiintyy yleensä vaikean yleissairauden kuten sepsiksen, shokin tai malignin kasvaimen komplikaationa.

 
 
Saavutettavuusseloste