fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

Rintasyöpä (cancer mammae)

Rintasyöpä on naisten yleisin pahanlaatuinen kasvain maassamme. Monet rintasyöpävaaraa suurentavat tekijät liittyvät hormonaaliseen epätasapainoon. Vaaratekijöitä mainittakoon synnyttämättömyys, alhainen menarke-ikä, korkea vaihdevuosi-ikä, suvussa esiintynyt rintasyöpä ja postmenopausaali-iän lihavuus.
 
Rintasyövän klassifikaatioita on useita. Esimerkiksi WHO luokittelee rintasyövän seuraavalla tavalla:
1.    Non-invasiivinen karsinooma, alatyypit: intraduktaalinen ja lobulaarinen karsinooma in situ.
2.    Invasiivinen karsinooma, alatyypit: invasiivinen duktaalinen, invasiivinen duktaalinen, jossa on huomattava intraduktaalinen komponentti, invasiivinen lobulaarinen, musinoottinen, medullaarinen, papillaarinen, tubulaarinen ja adenoid cystic -karsinooma.

Rintasyövän yleisin oire on kyhmy rinnassa (75-90 %). Kolmasosalla potilaista rintakyhmy on kivulias. Makroskooppisesti todetaan kiinteä epätarkkarajainen kyhmy, useimmiten maitorauhasen ylälateraalikvadrantissa. Leikkauspinnaltaan kudos on kiinteä ja jäykkä ja poikkeaa maitorauhasen normaalista kimmoisasta rakenteesta. Usein nähdään myös jonkinasteista kalkkiutumista.

Rintasyövän ennustetta arvioitaessa voidaan käyttää useita eri luokituksia. Kliinikoiden käyttämä luokitus perustuu primäärikasvaimen (Tumor), paikallisten imusolmukkeiden (Node) ja etäpesäkkeiden (Metastasis) arvosteluun. Luokitus kulkee nimellä TNM. Ennuste riippuu levinneisyysasteesta ja histologisesta luokituksesta. Myös imusolmukemetastaaseilla on ratkaiseva vaikutus ennusteeseen.  

 
 
Saavutettavuusseloste