fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Yleispatologia
taso 1

Yleispatologia

Yleispatologia keskittyy erilaisten patologisten muutosten tutkimiseen elimistä riippumatta. Tässä yhteydessä yleispatologia on jaettu kolmeen osaan: soluvaurioihin, tulehdukseen ja kasvuhäiriöihin.

Soluvauriolla tarkoitetaan normaalista fysiologiasta poikkeavia muutoksia soluissa. Soluvaurioita voivat aiheuttaa mm. hapenpuute, fyysiset vammat, kemialliset aineet, immunologiset reaktiot, geneettiset häiriöt tai ravintotasapainon häiriöt. Vauriot voivat olla palautuvia, mikäli rasitus loppuu tai sitten pysyviä, kuten kuolio.

Samat syyt, jotka aiheuttavat soluvaurioita voivat aiheuttaa myös tulehdusreaktion. Tulehdus on verisuonikkaiden kudosten monimutkaisen reaktio, johon liittyy mm. verenvirtauksen lisääntyminen, verisuonten seinämien läpäisyvyyden kasvu ja immunologisten mekanismien käynnistyminen. Tulehduksen oireina on usein punoitusta, turvotusta, kuumotusta ja kipua.

Kasvuhäiriöt voivat olla pieniä, vain mikroskoopilla havaittavia muutoksia, kuten epiteelin metaplasia, tai paljain silmin havaittavia kasvuhäiriöitä, kuten osa kasvaimista. Muutoksille yhteisenä piirteenä normaalin solukon kehitys on häiriintynyt.


 

 
 
Saavutettavuusseloste