not available se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Koostumus polku Proteiinit polku Proteiinien tehtäviä
taso 2

Proteiinien tehtäviä

Proteiineilla on lukuisia biologisia tehtväviä, joista alla on muutamia esimerkkejä.

  1. Soluissa on lukematon määrä proteiineja, jotka katalysoivat solun tai kudoksen tarvitsevia kemiallisia reaktioita. Nämä ovat ns. entsyymejä. Yksin solun toimintaa sääteleviä fosforin liittäjiä (kinaaseja) tai poistajia (fosfataaseja) on ihmisellä oletettavasti tuhansia. Myös aineenvaihdunnassa tarvitaan suuri määrä entsyymejä.
  2. Osa proteiineista pystyy sitomaan elimistön tai solun kannalta tärkeitä aineita, esimerkkinä ferritiini, joka sitoo rautaa pernassa.
  3. Osa proteiineista osallistuu aineiden kuljetukseen, yhtenä tärkeimmistä hemoglobiini (kuvassa hemoglobiinin b-alayksikkö, jonka keskellä hemi on nähtävissä punaisena) ja myoglobiini, jotka kuljettavat happea veressä ja lihassoluissa.
  4. Solujen ja elimistön liikkeeseen tarvitaan omia proteiineja, esimerkkeinä aktiini ja myosiini muun muassa lihaksessa, ja dyneiini ja kinesiini aineiden kuljetuksessa solun sisällä.
  5. Selkärankaisten veressä on suojelevia proteiineja kuten muun muassa mikrobien ja niiden erittämien toksiinien torjuntaa suorittavat vasta-aineet eli immunoglobuliinit, tai veren hyytymiseen liittyvät valkuaisaineet fibrinogeeni ja trombiini.
  6. Eräät eliöt tuottavat myrkkyjä eli toksiineja, jotka auttavat niiden elämistä. Näistä voi mainita esimerkiksi käärmeiden myrkyt ja botuliini, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.
  7. Elimistön rauhaset ja yksittäiset solut voivat erittää elimistön toimintaa sääteleviä hormoneja ja kasvutekijöitä, esimerkkinä vaikkapa insuliini ja kasvuhormoni.
  8. Osa proteiineista toimii tukirakenteita soluissa tai kudoksissa, kuten kollageeni, elastiini ja proteoglykaanit.

 
 
Saavutettavuusseloste