fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Transmembraaniset

Transmembraaniproteiinit ovat nimensä mukaisesti solukalvoproteiineja, jotka läpäisevät lipidi-kaksoiskerroksen yhden tai useamman kerran. Suurin osa solukalvoproteiineista on nimenomaan transmembraaniproteiineja.

Kuvan esimerkki osoittaa transmembraaniproteiinin yleisen rakenteen. Sen vettä hylkivät osat lapäisevät solukalvon, kun taas vesiliukoiset osat ovat solukalvosta poispäin suuntautuvia. Kuvan esimerkki vastaa punasolun glykoforiini A:n rakennetta, joka koostuu 131 aminohaposta. Sen kaikki sokeriosat sijaitsevat solun ulkopinnalla.

Kaikki tähän asti tunnetut solukalvon kantajat ja ionikanavat läpäisevät solukalvon useita kertoja. Esimerkiksi punasolun nauha 3 (band 3) anioninvaihtajaproteiini kulkee 12-14 kertaa solukalvon läpi. Transmembraaniproteiineissa on tavallisimmin vesipakoinen a-kierre, mutta läpäisevä osa voi koostua myös b-juosteista.

Amfipaattisten (toinen puoli vesipakoinen, toinen vesihakuinen) a-kierteiden joukko voi myös muodostaa solukalvon läpäisevän rakenteen (3.0-3.8 nm).

a-kierteen pituuden täytyy olla 20-25 aminohappoa, jotta se olisi riittävän pitkä läpäistäkseen lipidikaksoiskalvon. b-juosteiden joukko (vähintään 20 juostetta) voi muodostaa tynnyrimäisen rakenteen, joka läpäisee kalvon.

Solun ulkopuolella oleva osa sisältää tavallisesti sokeriketjuja. Reseptorin solun sisäpuoleiseen osaan sitoutuu usein sopivan ärsykkeen seurauksena muita valkuaisaineita, jotka käynnistävät soluvasteen esimerkiksi fosforylaatio-ketjun avulla.

 
 
Saavutettavuusseloste