taso 2
Solukalvon sokeriosat
Sokerit voivat pääsääntöisesti liittyä valkuaisaineisiin joko seriinin tai treoniinin OH-ryhmään tai aspargiinin NH2-ryhmään. Sitoutuminen on tällöin vastaavasti joko O- tai N-glykosidinen.
A-kohdassa nähdään proteoglykaanien tyypillisin sitoutumistapa. B-kohta antaa esimerkin siitä, miten kerataanisulfaatti saattaa sitoutua seriiniin. C-kohta näyttää erään lukuisista mahdollisista O-glykosidisista oligosakkarideista. D-kohdassa puolestaan on eräs N-glykosidisissa oligosakkarideissa esiintyvä rakenne.
Kaaviossa esiintyvät lyhenteet: Xyl=ksyloosi, Gal=galaktoosi, GlcUA=glukuronihappo, GalNAC=N-asetyyligalaktosamiini, GlcNAc=N-asetyyliglukosamiini, Sia=siaalihappo, Fuc=fukoosi, Man=mannoosi