fi se
not available 2 3
www.solunetti.fi
taso 2

Kantasolut

Kantasoluilla tarkoitetaan erilaistumattomia soluja, jotka ovat uusiutumiskykyisiä, ja jotka kykenevät erilaistumaan miksi tahansa aikuisen yksilön solutyypiksi.

Hedelmöittyneen totipotentin munasolun (morulan) tytärsolut voivat erilaistua kaikiksi elimistön solutyypeiksi. Alkiokehityksen varhaisessa vaiheessa blastokystin sisempi pluripotentti solumassa voi puolestaan erilaistua alkion kolmeksi solukerrokseksi (endo-, ekto- ja mesodermi). Endodermaalisista soluista muodostuvat myöhemmän kehityksen aikana ruoansulatuskanavan, hengitysteiden ja keuhkojen epiteelisolut, ektodermaalisista soluista hermosolut ja ihon epiteelisolut sekä mesodermaalisista soluista mm. sidekudoksen, lihaksen ja veren solut.

Pluripotenteille soluille on tyypillistä, että ne ovat erilaistumattomia soluja, joiden jakautumiskertojen määrä on rajoittamaton. Pluripotentteja soluja voidaan eristää mm. blastokystivaiheen alkiosta (embryonic stem cells, ES-solut) tai 5-9 viikon ikäisen sikiön itusoluista (embryonic germ cells, EG-solut). Alkion kantasolulinja (engl. embryonic stem cell line, ES cell line) saadaan aikaan ottamalla 4-5 päivän ikäisestä blastokystistä sisemmän solumassan epiblastikudosta soluviljelyä varten. Nämä kantasolut pystyvät sopivan stimulaation seurauksena erilaistumaan jokaiseksi aikuisen yksilön solutyypiksi (lukuun ottamatta sikiökalvoja ja istukkaa).

 

 
 
Saavutettavuusseloste