fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

Ohutsuoli

Ohutsuoli (intestinum tenue; tenuis = ohut) rakentuu kolmesta osasta, pohjukkaissuolesta (duedenum; duedeni = kaksitoista kerrallaan), tyhjäsuolesta (jejunum; jejunus = tyhjä, paastoava; kuoleman jälkeen tämä suolen osa on yleensä tyhjä) ja sykkyräsuolesta (ileum; eilein = sitoa). Ohutsuoli vie ison tilan vatsaontelossa. Pohjukkaissuoli on pituudeltaan noin 25 cm ja tyhjäsuoli ja sykkyräsuoli yhteensä noin 4-5 m. Ohutsuolen kokonaispituus on noin 7 m.


Pohjukkaissuolen limakalvonalaiskudoksessa on runsaasti limaa tuottavia rauhasia (Brunnerin rauhasia). Rauhasten tuottama lima suojaa limakalvoa hapon vaikutuksilta. Lisäksi liman emäksisyys neutraloi happoa. Ohutsuolen limakalvossa on sekä useita ruoansulatusentsyymejä tuottavia soluja että absorboivia soluja, jotka ottavat vastaan pilkkoutuneita ravintoaineita. Lisäksi limakalvossa on hormoneja tuottavia soluja (endorkiinisiä soluja), asidofiilisiä Panethin soluja, joilla on rooli suoliston bakteeriflooran säätelyssä sekä pikarisoluja, jotka tuottavat limaa. Endokriiniset solut sijaitsevat Lieberkühnin kryptissa. Ne tuottavat sekretiiniä, kolekystokiniiniä (CCK), vasoaktiivista intestinaalista peptidiä (VIP), gastrista inhibiitio peptidiä (GIP), somatostatiinia ja motiliinia.

Ohutsuolen pinta-alaa suurentavat: 1) rengaspoimut (plicae circulares), joilla on limakalvonalaiskudos ydinosana, 2) noin 1 mm pituiset sormimaiset nukkalisäkkeet eli villukset, joilla on limakalvon tukikerros ydinosana ja 3) lieriöepiteelin pinnalla olevat ulokkeet eli mikrovillukset. Mikrovillukset ovat ohutsuolen pintaa-alaa suurentavista tekijöistä tärkeimmät. Ne suurentavat ohutsuolen pinta-alan 600 kertaiseksi. Lieriöepiteelin pintasoluja kutsutaan enterosyyteiksi.






Yleiskuva duodenumista (1), jejunumista (2) ja ileumista (3). H&E.
4 = mucosa
5 = muscularis externa
6 = imusolmukkeita
7 = heisimato = parasiitti ohutsuolessa 

 
 
Saavutettavuusseloste