fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Suurennos varhaisen istukan nukkalisäkkeistä
   
sivusto123
Suurennos täysiaikaisen istukan nukkalisäkkeistä
   

ISTUKKA (placenta)

Istukka on kiekkomainen elin, joka huolehtii aineiden vaihdosta äidin ja kehittyvän sikiön välillä. Se on muodostunut kohdun limakalvosta ja sikiön trofoblastisoluista, jotka ovat varhaisen alkiorakkulan (blastokysta) uloin solukerros. Istukan sikiön puoleisessa osassa on paljon nukkalisäkkeitä (villus), joita äidin veri huuhtelee. Äidin ja sikiön verenkiertoja erottaa toisistaan vähintään kaksi solukerrosta. Raskauden loppupuolella istukka rappeutuu ja se poistuu synnytyksen yhteydessä.

VARHAINEN ISTUKKA

Varhaisen istukan nukkalisäkkeissä on keskellä mesenkyymisoluja. Nukkalisäkkeiden pintakerroksessa on trofoblastisoluista kehittyneitä synsytiotrofoblasteja uloinna ja niiden alla ohuempi kerros sytotrofoblasteja. Nukkalisäkkeiden ulkopuolista tilaa,jossa äidin veri virtaa, sanotaan lacunaksi.



Kuva ihmisen varhaisesta istukasta. H&E
N = nukkalisäkkeitä, L = lacuna.


TÄYSIAIKAINEN ISTUKKA

Täysiaikaisessa istukassa on nukkalisäkkeitä paljon enemmän kuin varhaisessa istukassa ja ne ovat istukan kasvun myötä haarautuneempia sekä halkaisijiltaan paljon pienempiä. nukkalisäkkeitä peittää enää ohut synsytiotrofoblastisolukerros ja suurimmissa nukkalisäkkeissä on nähtävissä sikiön verisuonia.


Kuva ihmisen täysiaikaisesta istukasta. H&E
N = nukkalisäkkeitä, L = lacuna, V = verisuonia

 
 
Saavutettavuusseloste